Nye regler fra EU understreger, hvad vi godt ved: Bæredygtighed er og bliver en forudsætning for at drive forretning i fremtiden. Brug derfor strategien til at lade det sive ind i virksomhedens DNA.
Der var engang. Sådan begynder mange eventyr, og de fleste ender godt. Inden da skal hovedpersonen dog ofte igennem en masse prøvelser.
Sådan tror jeg også mange virksomhedsledere kan føle det, når vi fortæller eventyret om Danmarks grønne omstilling. Om hvordan den sorte oliekrise blev til grøn rigdom.
For nu, da omstillingen for alvor tager fart, begynder bæredygtigheden også at give bøvl. Bæredygtighedsrapporteringer, miljøstandarder, dokumentationskrav og afgifter i hobetal.
Hurtigt kommer den kætterske tanke snigende: Står og falder klimaforandringer og Amazonas dyreliv egentlig med, om min lille virksomhed affaldssorterer i fem bunker?
Det vil jeg ikke gøre mig klog på.
LÆS OGSÅ: Husk strategien, når krisen kradser
Til gengæld tør jeg godt sige, at virksomhedens egen fremtid i høj grad afhænger af evnen til se bæredygtighed som et eksistensvilkår. Og her mener jeg ikke kun grønne krav, men også krav til ligestilling, uddannelse, menneskerettigheder, socialt ansvar og meget mere.
Kravene bliver kun større. Derfor kan alle virksomheder – uanset størrelse – lige så godt indarbejde dem i strategien.
Nye EU-krav på vej
Et af de seneste eksempler på udviklingen er EU’s CSR-direktiv (CSRD), som vil omfatte store børsnoterede virksomheder i finansåret 2024 – og virksomheder i regnskabsklasse C i finansåret 2025.
Ifølge PWC lægger direktivet op til at øge kravene til virksomheders rapportering om deres indvirkninger på miljøet, menneskerettigheder og selskabsledelse. Og antallet af bæredygtighedsstandarder, der skal rapporteres ud fra, ser også ud til stige fra 12 til 84 (!).
At lukke øjnene for den udvikling er derfor som at tisse i bukserne for at holde varmen på den smeltende indlandsis.
LÆS OGSÅ: Verdensmål: Bullshit-bingo eller byggesten?
Lad bæredygtigheden sive ind i strategien
Hvis du synes, det lyder uoverskueligt, så fortvivl ej. Min erfaring er, at rigtig mange virksomheder i virkeligheden løfter en masse bæredygtighedsdagsordener. De har bare ikke overblik og har det ikke dokumenteret.
Hvorfor skrive dem ind i en strategi, når vi gør det alligevel?
Dels fordi dokumentationskravene stiger, dels fordi indarbejdelsen i strategien ofte synliggør, at bæredygtighedsindsatsen kan bruges langt mere aktivt – i alt fra rekruttering til salg.
Ofte følger der en decideret ”aha-oplevelse” med, når virksomhedsledere for eksempel opdager, hvor mange verdensmålsindsatser, de indirekte er med til at løfte.
Det kan både være papirfabrikken, som går over til at bruge et mere miljøvenligt materiale til rådgivningsvirksomheden, som både bidrager med viden om alt fra ligestilling til tekniske løsninger, som giver renere produktion.
Og ikke så sjældent har jeg oplevet, hvordan det inspirerer til at gøre et ekstra nøk under devisen: ”Hvis vi alligevel bidrager med alt det her, hvorfor så egentlig ikke gå hele vejen og…”.
På den måde kan virksomhedens eget eventyr gå fra at være en håbefuld historie til et stærkt aktiv.
Denne klumme er udgivet på Jyllands-Postens Finans samt i Jyllands-Posten, Erhverv den 16. januar 2023.
Interesseret i at høre mere om MakeMyStrategy™ er du altid velkommen til at kontakte os.
Du kan også prøve vores populære Pro version HER.