Fremtiden er uforudsigelig. Så drop forsøget på at forudse næste store forandring og brug i stedet kræfterne på at forberede din virksomhed til at gribe, hvad der kommer.
Det er svært at spå – især om fremtiden. Sådan lyder et gammelt ordsprog, der passer godt på nutiden.
Jeg vil spare dig for utallige genganger-eksempler om hastige samfundsforandringer og blot nøjes med et enkelt, jeg stødte på for nylig: Da jeg var barn, måtte jeg ikke løfte røret og ringe til min veninde for at spørge, om hun kunne lege. Det kostede for meget, sagde min mor.
I dag facetimer 0. klassebørn med hinanden via deres junior-smart-watches. Telefonen er ikke alene blevet trådløs – den er åbenbart ved at blive udfaset.
Nogle virksomhedsejere ser på udviklingshastigheden med bekymring. Andre ser muligheder. Personligt er jeg ret begejstret. Aldrig har så mange mennesker og virksomheder haft så mange muligheder for at skabe sig en god fremtid.
Jeg er også uenig med dem, der siger, at strategi og fremtidsplanlægning er blevet nyttesløst, fordi forandringerne alligevel går så hurtigt: ”Vi kan jo dårligt nå at gå i gang med en strategi, før ChatGPT har ændret alt – igen”, hører jeg indimellem.
Det ville være rigtigt, hvis strategi alene handlede om evnen til at forudsige om fremtiden. Heldigvis handler god strategi i min optik mere om at være forberedt til fremtiden.
Lad mig give et eksempel: Selvom jeg ikke har meget forstand på fodbold, kan jeg godt blive fascineret af at lytte til landstræner Kasper Hjulmand. Han kan ikke vide, om holdet kommer bagud fra første minut, eller skal spille med 10 mand i anden halvleg. Derfor forbereder han sig på mange forskellige scenarier og har en grundplan for, hvad han gør, hvis det sker.
Det kan mange virksomheder og organisationer lære noget af, når vi skal forberede os på hastige forandringer, vi ikke præcis kan forudsige. Men det kan kun lykkes, hvis vi som virksomheder og organisationer arbejder med strategier og planer på en ny måde.
Den tid er forbi, hvor halvandet års analyse, strategi- og planlægningsarbejde munder ud i 35 tætskrevne sider, der fungerer som en ufravigelig bibel de næste tre år.
For allerede næste kvartal kan der være sket forandringer, som kræver en afvigelse. Derfor skal vi i langt højere grad se strategi og planer, som noget vi arbejder med og tilpasser hele tiden.
Betyder det, at alle ugens dage skal gå med interne workshops, brainstorm-sessions og nye customer value propositions? Nej – det ville alle blive sindssyge af.
Det betyder derimod, at strategiarbejdet skal være så tilstrækkeligt effektivt og håndtérbart, at det bliver en integreret del af arbejdet i din virksomhed.
Det kræver dels et smidigt setup, dels at strategiarbejdet bliver bredt ud på flere hænder i organisationen.
Selv ikke den skarpeste leder kan overskue de mange muligheder, behov og scenarier, som hele tiden forandrer sig. Derfor er fremtidens strategiarbejde en holdsport, hvor det gælder om at skabe en skarp plan for fremtiden, som hurtigt kan justeres.
Denne klumme er udgivet på Jyllands-Postens Finans samt i Jyllands-Posten, Erhverv den 6. juni 2023
Virksomheder i alle størrelser og former bruger MakeMyStrategy™.
Jeg ville ønske, at jeg havde kendt til MakeMyStrategy™, da vi startede vores strategiproces"
Karen Mørkholt, Adm. direktør, Revision Limfjorden. Læs mere