Hvad svarer du på dette spørgsmål, der indeholder faldgruber og guldgruber? Mange virksomheder er nemlig låst fast i egenopfattelsen af, hvad de laver, og det kan være skadeligt for en virksomheds fremtid.
Troede du, ligesom jeg, at McDonald’s lavede burgere? Mange vil helt sikkert svare ja til dette spørgsmål. Men realiteten er, at McDonald’s forretningsmæssige succes i høj grad skyldes, at virksomheden, efter at have revolutioneret burger-fremstillingsmetoden, har etableret en franchise-model, hvor kæden typisk ejer de faste ejendomme, som familierestauranterne er placeret i.
Ejendommene lejes ud til lokale franchisetagere, som tager den direkte forretningsmæssige risiko på, om folk i området har lyst til at spise burgere mv. Huslejen skal betales, uanset om det er tilfældet eller ej, og på den måde har McDonald’s, ved at se sig selv som en del af ejendomsbranchen, elimineret noget af risikoen ved at drive en burgerkæde.
Et andet eksempel på et firma, som ”laver noget andet”, end man lige umiddelbart tror, er Tesla, som man ikke skal forveksle med en ”simpel” bilproducent. Virksomhedens styrke ligger ikke i de biler, der produceres, men i den samlede køreoplevelse, inklusive superchargere, vejviser og totaloplevelse, som du får, når du kører Tesla.
Bilen, teknisk avanceret, som den måtte være, er næppe bedre end så mange andre biler, men den samlede ”rejseoplevelse” er den bedst tilgængelige. Dertil kommer selvfølgelig, at mærket udover bilerne, leverer solceller og batterier til forbrugere, og dermed skaber en eco-friendly energi-infrastruktur – Teslas egentlige virksomhed.
LÆS OGSÅ: Størrelsen er ikke altid afgørende
Og hvorfor er spørgsmålet om, hvad du laver, så vigtigt? Jo, både McDonald’s og Tesla er eksempler på virksomheder, der har forstået at udvikle en forretning, som rækker udover det umiddelbare bevidste behov, som de oprindeligt dækkede og som kan udvikle sig og helt bortfalde over tid.
Begge har haft visionære ledere eller rådgivere, som har turdet stille spørgsmål ved virksomhedernes branchesyn og eksistensgrund - og som har haft modet til at udvide deres oprindelige forretning ind i nye brancheområder, som supplerer deres oprindelige forretning. Områder, som også kan vise sig at være den egentlige forretning og den forretning, som sikrer at disse virksomheder er i live på længere sigt.
LÆS OGSÅ: Skaber du din fremtid eller skaber fremtiden dig?
Spørgsmålet er, om du tør følge i McDonald’s og Tesla’s fodspor og udfordre dig selv og din virksomhed ved at se på jeres eksistensgrundlag og stille spørgsmålene: Hvad laver vi egentlig om xx år, og hvorfor skulle kunderne vælge os? Og er der nogle synergier, vi kan hente ved at bevæge os i den ene eller den anden retning? Branchebevægelsen skal selvfølgelig ske, uden at I mister kernen i jeres forretning og uden at være utro imod jeres værdier.
Enhver, der tør, har muligheden for at vinde stort og sikre sin egen og sin virksomheds relevans i fremtiden, mens dem, der ikke gør noget, over tid må se sin virksomhed miste sin relevans og dø.
Det sidste spørgsmål er: Hvad tør du?
Denne klumme er udgivet i FINANS den 28. juni 2024.
Et effektivt værktøj, der sikrer at strategien ikke blot ender i en ringmappe på hylden.
Henrik Engel
Professionelt bestyrelsesmedlem