Højtflyvende visioner kræver jordbunden handlekraft

Udgivet:
2.5.2023
Læsetid:
10
Sanne Markwall

Store forandringer kræver ikke kun højtflyvende visioner, men også viljen til at få dem til at leve helt ude i virkeligheden. Når det mislykkes vinder magtesløsheden frem – både for borgere og medarbejdere.

I januar udgav DR sin årlige medierapport.

Den viste, at flere og flere lider af såkaldt ”news-avoidance”. Mange undgår simpelthen nyhederne, fordi de bliver smådeprimerede og magtesløse af dem.

Spørgsmålet er, om fænomenet risikerer at sprede sig. Kunne det for eksempel tænkes, at vi som borgere eller som virksomheder på et tidspunkt logger mentalt ud af klimakampen, fordi vi føler os magtesløse?

Det vil være rigtig skidt. Særligt, hvis vores mange små og mellemstore virksomheder ender i den grøft. For deres løsninger er afgørende for, at vi kan løse de grønne kriser. Heldigvis er forretningspotentialet i bæredygtigheden enormt. Det driver fortsat optimismen fremad.

LÆS OGSÅ: Verdensmål: Bullshit-bingo eller byggesten?

Men samtidig sidder jeg ofte tilbage med en fornemmelse af, at magtesløsheden lurer under overfladen. Hvordan kan vores lille virksomhed gøre en forskel i stor skala? En af årsagerne er måske, at den grønne dagsorden på virksomhedsområdet ofte foregår i en teoretisk luftbro mellem RUC og revisionsbranchen.

Vores dygtige universiteter leverer uvurderlig forskning, som dygtige konsulenthuse omsætter til vigtige analyser med anbefalinger til virksomhederne. Spørgsmålet er bare, om vi har fokus nok på virksomhedernes maskinrum og handlekraft? På den del af kæden, hvor de konkrete løsninger bliver født, forfinet og skaleret. Hvor vi rent faktisk gør noget.

Jeg kan genkende tendensen fra min egen verden: Strategiudviklingsbranchen.

Her går luftbroen typisk mellem CBS til en strategikonsulent, som er hyret ind af en virksomhedsledelse til at hjælpe med strategien – men som ikke altid forstår den virkelighed, virksomheden befinder sig i, og derfor ikke altid formår at få omsat de højtflyvende strategier til konkrete løsninger i produktionshallen.

Når det sker, vokser apatien hos medarbejderne. De farvestrålende plancher med flotte visioner er hurtigt glemt – og måske får tilliden til ledelsen ligefrem et knæk hos medarbejderne. For hvad skal medarbejderne egentlig bruge alle de mange fine ord og smarte sloganer til i deres hverdag?

LÆS OGSÅ: Hallo topchef: Giv mellemlederen en fair chance

Hvis vi for alvor skal lykkes med de nødvendige forandringer, skal vi kunne omsætte de højtflyvende visioner til jordbundne indsatser. Ellers efterlader vi både os selv og vores omgivelser med en følelse af magtesløshed og frustrationer.

Omvendt. Når vi hver især oplever at kunne bidrage til et meningsfuldt mål, kan vi skabe utrolige forandringer på rekordtid.

Et af de bedste beviser findes netop i de højere luftlag. Det tog os mennesker lang tid at bygge den første flyvemaskine. Men fra Wright-brødrene knækkede koden i 1903, gik der kun små 25 år til Lindbergh krydsede Atlanten. Og kun godt 40 år senere satte Neil Armstrong sin fod på månen.

Det var ikke alene et resultat af visioner og vovemod. Det var i mindst lige så høj grad et resultat af vilje, håndværk og handlekraft. Sådan bliver visioner til virkelighed.

Denne klumme er udgivet på Jyllands-Postens Finans samt i Jyllands-Posten, Erhverv den 1. maj 2023.

Er du interesseret i at høre mere om hvordan du kan skyde genvej til en sikker kurs, gode resultater og øget virksomhedsværdi - ja, så kontakt os på info@makemystrategy.com eller book en demo HER