Kunstig intelligens: Hvor er det smart - tror vi nok

Udgivet:
20.9.2023
Læsetid:
10
Sanne Markwall

AI-bølgen ruller derudaf. Men som virksomhed er det klogt at overveje, hvad man egentlig vil, før man kaster penge efter at finde en løsning inden for kunstig intelligens.

Direktøren for OpenAI har sammenlignet betydningen af kunstig intelligens (AI) med opfindelsen af atombomben. Andre drager paralleller til udviklingen af iPhonen eller skabelsen af internettet.

Kært barn har allerede fået mange navne: ChatGBT, AI, Toss, GAN – listen er sikkert længere.

Én ting kan de fleste blive enige om. AI vil ændre meget. Både forfatteren, designeren, juristen og den jobsøgende vil blive ”promptet” mere og mere inden for kort tid. I virkeligheden vil det nok ramme os alle.

Samme analyse trives i mange af de virksomheder og netværk, jeg kommer i. Flere AI-kursusudbydere er fuldt bookede på en time. Og forestillingerne om, hvad kunstig intelligens vil kunne bruges til, er mange og visionære, når jeg taler med virksomhedsledere rundt om i landet.

Hvis det går som så ofte før, vil virkeligheden vise, at heller ikke kunstig intelligens er en ”magic bullet”.

Sideløbende med fascinationen fornemmer jeg også en frygt hos mange for at komme for sent til AI-festen. Vi er nødt til at komme med på bølgen, hører jeg.

Men samtidig ved de færreste egentlig, hvad AI er, og hvordan det fungerer. Og ideerne om, hvordan kunstig intelligens kan bruges, er ofte baseret på meget begrænset eller ingen erfaring.

Netop kombinationen af manglende viden og ditto erfaring giver et hav af muligheder for dygtige sælgere, smarte konsulentfirmaer og højttænkende IT-chefer. De har muligvis ret i deres forudsigelser og lokkende perspektiver, men jeg vil vove den påstand, at mange af dem heller ikke har tech-overblikket, dybdeforståelsen eller forretningspotentialet af kunstig intelligens helt klart inde på lystavlen.

Sandheden er, at de færreste virksomheder faktisk har prøvet at tage AI-værktøjer i brug for alvor. Næsten alle er på ukendt farvand. Og hvis det går som så ofte før, vil virkeligheden vise, at heller ikke kunstig intelligens er en ”magic bullet”.

LÆS OGSÅ: NÅR REGNDANSEN PLUDSELIG IKKE VIRKER

Samtidig skal AI ses i sammenhæng med andre megatrends betydning for virksomheden. Det kan for eksempel være inden for fremtidens rekrutteringsbehov, kundeforventninger, lovgivningsrammer, fastholdelsesmuligheder, lønudvikling eller virksomhedens produktionslokation.

Som virksomhedsleder skal man derfor huske sin sunde skepsis og sit strategiske kompas.

Kunstig intelligens vil højst sandsynligt forandre meget, men hvis det ikke tænkes ind i virksomhedens eksisterende strategi og målsætninger, kan det for de fleste virksomheder både være svært at komme i gang med og skabe en forretning baseret på eller med AI.

LÆS OGSÅ: SÅDAN KAN DATA BLIVE DIN VÆRSTE STRATEGISKE FJENDE

For eksempel er det klogt at overveje, hvad du egentlig vil opnå. Vil du spare ressourcer, højne kvaliteten, skabe mere kundetilfredshed – eller noget helt fjerde?

Mange vil nok opdage, at kunstig intelligens leverer på noget andet, end de troede. Det behøver ikke være et stort problem. Opfinderen af Champagnen – munken Dom Pérignon – forsøgte angiveligt at undgå bobler i vinen, men endte uforvarende med at skabe endnu flere. Vi er mange, som er ham den fejl taknemmelig.

Falder man på den måde over et uforudset guldæg, er det bare at samle det op. Men for de fleste organisationer og virksomheder er ressourcerne til udvikling og implementering af nye teknologiske løsninger trods alt så begrænsede, at de skal prioriteres – på et oplyst grundlag.

Kunstig intelligens er uden tvivl en del af fremtiden, men hvis du har svært ved at identificere et problem, AI umiddelbart kan løse i din virksomhed, er det måske værd at overveje, om du skal opfinde et.

Denne klumme er udgivet i Jyllandsposten Finans den 20. september 2023 og i Jyllands Posten Erhverv.

Det tog først rigtig fart med MakeMyStrategy - jeg kan virkelig anbefale at tage systemet ind.

Kjeld Bagger

Ejer og direktør

AVS Danmark ApS

LÆS MERE