Skaber du din fremtid – eller skaber fremtiden dig?

Udgivet:
18.4.2024
Læsetid:
10
Sanne Markwall

Livet som leder er udfordrende. Som leder har du ikke bare ansvaret for dit eget liv men også for din virksomhed, dine ansatte og deres familiers liv.

Ansvaret stiller store krav til dig som leder og som menneske og kan være ”træls”, som vi siger i Jylland. Et af de største krav er, at du hele tiden skal forholde dig til fremtiden og vurdere, hvad den vil betyde for dine interessenter, inklusive dig selv.

Det kræver opmærksomhed og energi fra din side: ”Hvad sker der, hvis land X invaderer land Y?”, ”hvad vil det betyde, hvis der kommer højere importtold på vare eller råstof Z?”, ”hvad nu, hvis renterne eller inflationen stiger endnu mere?”, ”hvad kan AI betyde for os?” og andet, som former din virksomheds fremtid.

LÆS OGSÅ: Kunden i centrum bla, bla, bla

Det er fristende at lukke øjnene og stoppe med at læse nyheder for at eliminere den overflod af viden og nye ”problemer”, som hver dag strømmer ind over os. Løsningen er dog ikke færre problemer, men vores håndtering af samme. Den håndtering som er afgørende for om vi er en af dem, som skaber fremtiden for os selv og andre eller om vi er en af dem, som bliver en ubetydelig brik i fremtidens spil med alt hvad det indebærer af manglende muligheder for at styre vores egen og vores virksomhed skæbne.

Du kan nemlig ikke påvirke ”problemerne”, men du kan påvirke din og din virksomheds evne til at forudse og håndtere dem. Og det er den håndteringsevne, som er afgørende for din og din virksomheds fremtid.

Det er altid hårdt at træne nye evner og forholde sig til nye ting. Som mennesker er vi ”programmeret” til at være på vagt overfor nye og ”farlige” ting. I stedet for at forandre os, gør vi, som vi plejer, baseret på vores erfaringer og ubevidste reaktionsmønstre. Vi bliver med andre ord reaktive i vores tilgang i stedet for at være åbne og proaktive, hvilket er en forudsætning for at kunne påvirke fremtiden.

LÆS OGSÅ: Sten, saks, papir - er du klar til 2024?

Men inden du giver helt op, har jeg to konkrete råd. Vi har alle sammen engang været i stand at være åbne overfor nye input og havde evnen til at være fantasifulde og se muligheder i stedet for begrænsninger. Nemlig da vi var børn, ingenting vidste og hvor alt var nyt – og spændende. Så den ene ting, du skal gøre, er at finde tilbage til de evner, du engang havde og stadig har gemt i dig.

Den anden ting er, at du skal bruge den voksenevne, der hedder ”disciplin”. Du er nødt til at arbejde med ”problemerne” og lade være med at springe over de ting, der virker svære. Du kommer bare til at fortryde det.

Et godt værktøj til at styre dit disciplinerede arbejde er en nedskrevet, solid og dynamisk strategi, som hjælper med at organisere dine tanker og som fortæller, hvordan du håndterer de ”problemer”, som er mest relevant for dig og din virksomhed. Ingenting kommer selvfølgelig til at gå, som det er planlagt, men det giver dig en meget bedre mulighed for at stå bedst muligt, når fremtiden rammer.

Vil du påvirke din fremtid eller være statist i livets spil? Valget er dit!

Denne klumme er udgivet Jyllands-Posten erhverv og FINANS den 18. april 2024.

"Jeg er helt høj. Et dejligt konkret værktøj der går til kernen uden svinkeærinder."

Lone Sejersen

Professionel bestyrelsesformand

i adskillige virksomheder

Læs mere